Dit jaar is het zestig jaar geleden dat Boudewijn de Groot debuteerde met de single ‘Strand’.

Direct vanaf dat eerste razendsnelle nummer was duidelijk dat Boudewijn de Groot een bijzondere artiest was. In de jaren daarna werkten Boudewijn de Groot en tekstdichter Lennaert Nijgh zorgvuldig aan een indrukwekkend oeuvre met talloze klassiekers.

‘Oogst’ is het complete overzicht van deze Nederlandse zanger. Op tweeëntwintig cd’s: van zijn debuut ‘Boudewijn de Groot’ uit 1964 via ‘Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser’ uit 1973 naar ‘Windveren’ uit 2022. Ook bevat ‘Oogst’ de drie albums van Vreemde Kostgangers, het Duitstalige album ‘Bo De Groot’, de liveplaat ‘Een Avond In Brussel’, twee schijven met curiosa zoals non-album singles, Engelstalige liedjes onder de naam The Tower, B-kanten en duetten. Bovendien zit er in de box ook een cd met thuisdemo’s.

Nieuwe Oogst

De boxset is vernoemd naar het debuut van Boudewijn de Groot op de Nederlandse televisie. Dat maakte hij in 1964 in de talentenjacht ‘Nieuwe Oogst’, waar zowel het publiek als vakjury zijn oordeel over de verschillende artiesten mocht vellen. De jury riep Boudewijn de Groot uit tot winnaar, maar het publiek was minder gecharmeerd van het omstreden ‘Elégie Prénatale’, en hij werd uiteindelijk derde. Toch schaadde deze derde plek het verloop van zijn carrière niet; in de drie jaren die volgden kwam hij met ‘Een Meisje Van 16’, ‘Welterusten Meneer De President’ en ‘Land Van Maas En Waal’ in de Top 40 terecht, waarvan de laatste op de eerste plek eindigde.

‘Oogst’ is een complete terugblik op het oeuvre van Boudewijn de Groot dat een belangrijke bijdrage is aan de Nederlandstalige popmuziek die hij samen met Lennaert Nijgh heeft vormgegeven. Het is daarnaast ook een historisch werk dat de veelzijdigheid laat horen van De Groot: van het psychedelische ‘Picknick’ naar het poëtische experiment op ‘Nacht en Ontij’, via klassiekers als het opzwepende ‘Jimmy’, het tot nummer één van de Top 2000 doorgedrongen ‘Avond’, het mysterieuze ‘Een Tip Van De Sluier’ naar het aangrijpende ‘De Vondeling Van Ameland’.

Thuisdemo’s

Extra bijzonder aan ‘Oogst’ zijn de thuisdemo’s: liedjes die Boudewijn de Groot thuis opnam en soms in afgemaakte vorm op albums terechtkwamen, maar soms ook niet, waardoor er ook voor de fan nog veel onbekend werk te ontdekken valt. Een bijzonder voorbeeld hiervan is ‘Mooi Geweest’ een ruim acht minuten durende song waarin De Groot terugblikt op zijn loopbaan; over zijn samenwerking met Lennaert Nijgh, het leven als artiest (met ‘een beetje wiet’, ‘de wind in onze haren’ en ‘een gitaartje in de kofferbak’) en het uiteindelijke afscheid van zijn muzikale compagnon.

Dan is in ‘Oogst’ ook het nog nooit eerder op cd verschenen ‘Bo De Groot’ opgenomen, het Duitstalige album uit 1983 met onder andere vertalingen van ‘Jimmy’ en ‘Wat Geweest Is, Is Geweest’. Ook non-album singles zijn te vinden op de curiosa-discs waaronder het duet ‘Tante Julia’ met Nico Haak en ‘Avond’ met Willeke Alberti. Andere duetten zijn onder andere met Sharon den Adel en Liesbeth List. Ook de drie albums van Vreemde Kostgangers, het spectaculaire trio Boudewijn de Groot – Henny Vrienten – George Kooymans zijn in ‘Oogst’ opgenomen.

‘Oogst’ is de complete oogst van een heel bijzonder zestigjarig muzikantschap. Toen Phonogram hem in 1964 vroeg wat zijn ambities waren, antwoordde Boudewijn de Groot: ,,Ik wil mooie liedjes zingen’’. Dat is zestig jaar lang gelukt. Deze box is daarvan het bewijs.

Op 20 mei 2024 viert Boudewijn De Groot zijn tachtigste verjaardag.

perscommunicatie: Universal Music – 16 mei 2024