Herman Matthijs: ‘je moet het maar meemaken dat .. een vredesconferentie over Europa gaat plaatsvinden bij de Arabieren in Saoedi-Arabië. Natuurlijk vinden die Saoedi’s dat geweldig, want één van de zaken die daar zeker op tafel gaat komen is de olieprijs!’

Vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne:
Er zijn belangrijke gesprekken bezig over vrede tussen Rusland en Oekraïne. De Amerikaanse president Donald Trump wil hier nu ook bij betrokken zijn. Hij denkt vooral aan wat het hem financieel oplevert. Trump wil niet nog meer geld uitgeven aan de oorlog en zoekt manieren om zijn investeringen terug te verdienen.

Waarom wil Trump snel een deal sluiten?
Oekraïne heeft weinig geld, dus Trump denkt aan waardevolle grondstoffen zoals olie, gas en zeldzame mineralen. De Amerikanen en Russen hebben zelfs zonder Oekraïne met elkaar gesproken in Saoedi-Arabië. Dit is best raar, want normaal zouden zulke Europese zaken niet bij de Arabieren besproken worden.

Olieprijs en Poetin:
Poetin heeft een stabiele olie- en gasprijs nodig om zijn land financieel gezond te houden. Als de Saoedi’s en Amerikanen niet te veel olie oppompen, blijft de prijs hoog en heeft Poetin een voordeel. In ruil daarvoor zou Poetin misschien bereid zijn de oorlog te stoppen, maar dan wel onder voorwaarden, zoals het behouden van een groot deel van Oost-Oekraïne.

Europa doet weinig:
Europa kijkt vooral toe en doet niet veel. De Europese Unie (EU) heeft geen duidelijk plan voor Oekraïne. Het enige idee van de EU is om Oekraïne misschien snel lid te maken, maar dat is financieel bijna onmogelijk. Veel Europese landen zijn het niet eens met elkaar, waardoor beslissingen nemen lastig is.

Professor Herman Matthijs zegt ook nog dat als Europa een belangrijke rol wil blijven spelen op het wereldtoneel, het zijn militaire inspanningen aanzienlijk moet verhogen. Veel NAVO-leden, waaronder ook België, hebben gedurende decennia op hun lauweren hebben gerust.

Waarom is de Saoedi-Arabië zo enthousiast?
De Saoedi’s spelen een belangrijke rol in de vredesgesprekken. Ze hopen dat Amerika daardoor tijd en aandacht vrij kan maken voor het Midden-Oosten, vooral om tegen Iran op te treden. Iran is namelijk hun grote vijand. Ook Israël wil graag dat Iran verzwakt wordt.

Toekomst van Europa:
Europa moet beter gaan samenwerken. Misschien moeten alleen de sterkste landen (zoals Frankrijk, Duitsland, Nederland en Italië) samen verdergaan, omdat met alle 27 EU-landen beslissingen nemen te moeilijk is. Frankrijk probeert ook Canada erbij te betrekken, wat Europa sterker kan maken.

Dreiging vanuit Rusland:
Europa moet zich voorbereiden op mogelijke aanvallen zoals sabotage, cyberaanvallen en aanslagen vanuit Rusland, volgens oud-kolonel Roger Housen.

Kortom, de situatie is ingewikkeld. Trump wil vooral een deal die goed is voor Amerika, Poetin wil winst maken en zijn macht behouden, en Europa lijkt wat achter te blijven zonder duidelijk plan.