Hoog tijd om terug te kijken op een rijk gevulde carrière. Dat doet Urbain Servranckx met zijn ‘Eigen Favoliedjes’ een verzamelplaat met verschillende songs die de carrière van Urbanus hebben getekend.

Op de compilatie staan 26 liedjes die Urbanus zelf koos en die voor hem veel betekenis hadden in de jaren als muzikant. Het album verscheen vandaag als 2LP, 2CD en digitaal.

“In de meeste verzamelplaten staan alle hits op een rij. Dat is natuurlijk 100% logisch. Als artiest ben ik altijd al fan geweest van Bob Dylan, die zong vooral nummers met een belangrijk verhaal er in. Dat wou ik ook af en toe eens doen tussen mijn hele reeks Hoempapa nummers waar men makkelijker een hit mee scoort. Om op te vallen moest men zoveel mogelijk nummers maken met zo kort mogelijke strofes en zo veel mogelijk refreinen. Dan wordt het makkelijker een meezinger.  Ik heb er zo wel een aantal gemaakt, maar ik ben nogal een babbelaar en dat zit dan ook in mijn liedjesteksten, waardoor mijn nummers vaak te lang waren om op de radio gedraaid te worden.


Mijn persoonlijke lievelingsnummers zijn toch vooral die waarin ik een boeiend verhaal vertel of zelfs emoties mee kan losmaken. Hierzo de voorbeelden.


Publiciteitsjaren      
Leentje      
In de hemel gelogeerd               
Symfonieke van den uitkomen     
Prinsesje Van IJs      
Annie Zingt Een Liedje 
Hazelnoten Oogjes      
Prachtig Kindje      
Als Ik Doodga     
Aan Ons Voordeur Lag Een Mat     
De Mantelzorger      
Engeltjes 
Grootvader Geplant   
Soezen


Ik ben altijd het meest opgevallen als een redelijk brutale en soms vulgaire komiek, maar ik heb ook wel veel fans die vooral van mijn gevoeligere nummers houden en die wou ik met deze favoliedjesplaat even tegemoet komen.
Ik ben geen super gitarist als Jean Blaute, toch heb ik in de live nummers op deze plaat  een aantal leuke gitaar solootjes gespeeld waar ik trots op ben. Helemaal in de juiste maat spelen was nooit mijn talent. Als ik de mensen boeide was het voor mij dik oké.”

perscommunicatie: Universal Music – 24 mei 2024

TRACKLIST 2LP / 2CD

LP 1/CD1

Side A

1 Zetpilcar

2 Madammen Met Een Bontjas

3 Hittentit

4 Bakske Vol Met Stro

5 Publiciteitsjaren

6 Leentje

7 In De Hemel Gelogeerd

Side B

8 De Aarde

9 Quand Les Zoiseaux Chantent Dans Le Bois

10 Simfonieke Van Den Uitkomen

11 Prinsesje Van Ijs

12 Lieve Loemoemba

13  Annie Zingt Een Liedje

14 Eegaatje (CD only)

15 Rustige Ouwe Dag (CD only)

16 Zonder Pracht Zonder Praal (CD only)

LP2/CD2

Side A

1 Hazelnote Oogjes

2 Prachtig Kindje

3 Als Ik Doodga

4 Aan Ons Voordeur Lag Een Mat

5 De Mantelzorger

6 Engeltjes

Side B

7 Grootvader Geplant

8 Vaarwel Theo

9 Gigippeke Van Molenbeek

10 1-2-3 Rikke Tikke Tik

11 Kodazuur

12 Belastingcontroleur

13 Soezen

14 Influencer (CD only) 

15 Alleen Maar Over Jou (CD only)

16 Urbanusbroekgitaar (CD only)