In dit fragment bespreekt Martine waarom vetten essentieel zijn voor een gezond lichaam, ondanks veel misverstanden hierover.

Waarom vetten belangrijk zijn:

  • Ze helpen bij een goede spijsvertering
  • Ze zorgen voor een verzadigd gevoel
  • Je lichaam heeft ze nodig als energiereserve
  • Je hersenen bestaan grotendeels uit verzadigd vet

Soorten vetten:

  • Verzadigde vetten (hard bij kamertemperatuur):
    • Dierlijk: zoals boter (bij voorkeur grasboter)
    • Plantaardig: kokos- en palmpitolie
  • Onverzadigde vetten (vloeibaar bij kamertemperatuur):
    • Bijvoorbeeld olijfolie, amandel- en cashewboter

Tips voor gebruik:

  • Gebruik voor verhitting: olijfolie, kokosolie, palmpitolie of boter
  • Andere plantaardige oliën zoals zonnebloemolie liever alleen koud gebruiken
  • Walnotenolie is koud heel gezond, maar wordt schadelijk bij verhitting
  • Frietjes bak je beter in kokosolie of ossenvet dan in zonnebloemolie

Verzadigde vetten werden lang als ongezond beschouwd, maar recenter onderzoek heeft dit beeld genuanceerd.

Verzadigde vetten spelen een belangrijke rol bij hormoonproductie en celstructuur. Omega-3 vetzuren, een type meervoudig onverzadigde vetten, ondersteunen hersenwerking en hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

Transvetten zijn wel echt ongezond – deze ontstaan vooral bij industriële bewerking van plantaardige oliën en zijn gelinkt aan hartproblemen en verhoogde LDL-cholesterolwaardes.

Suikers en koolhydraten

Suikers en koolhydraten worden in het lichaam omgezet naar glucose voor energie.
Teveel suiker leidt tot pieken in je bloedsuikerspiegel, wat insulineresistentie kan veroorzaken. In tegenstelling tot vet geven suikers vaak een korte energieboost gevolgd door een dip, terwijl vetten voor langere tijd energie leveren.